Achtergrond

Het project Groen in de wijk is een project dat opgezet is door de GGD Gelderland-Midden, GGD Amsterdam en GGD Rotterdam. De gemeenten Arnhem, Amsterdam en Rotterdam ondersteunen het project. Het doel van het project is om te bepalen welke aspecten en functies van groen het beste toegepast kunnen worden zo dat dit overeenkomt met de wensen van de bewoners.

Burgers nemen deel aan groepsdiscussies om een richtlijn te maken met de beste eigenschappen van groen in de buurt.
Het verbeteren van de groene ruimte in wijken moet dan de gezondheidsverschillen tussen kwetsbare buurten verminderen.
Het project liep van januari 2017 tot juni 2018. Daarna wordt de inhoud van de website nog een tijd gecontinueerd.

Een groene leefomgeving wordt in verband gebracht met positieve gezondheidseffecten. Belangrijke kenmerken zoals toegankelijkheid, veiligheid, sociale interactie van bewoners, bewegen en mooi groen kunnen een positieve bijdrage op de gezondheid hebben. Er zijn echter niet alleen maar positieve effecten van groen. Hoe en waar moet een gemeente groen in een wijk toepassen? Komen de ideeën van gemeenten over groen overeen met die van de bevolking? Armere buurten zijn kwetsbaarder voor een ongunstige leefomgeving. Weinig lichaamsbeweging komt vaker voor in kwetsbare buurten.

Arnhem

Het Broek

beschrijving volgt

Amsterdam

Slotervaart

beschrijving volgt

Rotterdam

Zuidwijk

beschrijving volgt

Phenotype – indicatoren

Het Europese project PHENOTYPE (EU project Grant agreement no: 282996) heeft onderzoek gedaan naar verschillende indicatoren die het groen in de stad kunnen beschrijven.

Publiek/privaat/collectief

Percentage oppervlak groen in buurt/wijk
Perceptie van aantrekkelijkheid van opp/vorm door gebruikers, gerelateerd aan beoogde activiteiten

Diversiteit planten/vogels
Individuele perceptie van diversiteit

Aantal faciliteiten per plek
Individuele beoordeling van de kwaliteit van faciliteiten
Afstand in meters/min wandelen van huis

Afstand in meters/min wandelen van huis
Individuele beoordeling van de afstand (Afstand, stilte/nabijheid van verstoringen, toegankelijkheid, verbinding met andere plekken)

Aantal vuilnisbakken
Beleving/tevredenheid met het beheer (Schoon, landschapsbeheer, veiligheidsgevoel, openings- en sluitingstijden, regels, toegangsprijzen)

Aantal ruimtelijke kenmerken van de identiteit van de plek
Individuele mening over de identiteit van de groene plek (Identiteit, geschiedenis, aanwezigheid van lokale bewoners/etnische gemeenschappen, attracties op gebied van kunst, onderwijs, sport, toerisme)

Aantal uren zon per dag
Individuele beleving van geschikte (Klimaat, weersomstandigheden, verandering jaargetijden weersomstandigheden voor buitenactiviteiten)